Mimic Oracle’s LOV Feature for Web Application Part 2: Add Database Support

On my previous tutorial, you have seen how to create a Lookup Grid. That’s just basic, without database support.
In this tutorial, I’ll enhance the script with database and search support. What you’ll need first is obviously a database server. If you don’t have the tutorial file, please download it from my previous tutorial. Next think to do is, create a file which contain database information. Let’s call it db_conn.php.

<?php
$conn = mysql_connect('localhost', 'db_username', 'db_password');
mysql_select_db('database_name');
?>

With database information obtained, now we’ll move to lov.php file. Open it and include db_conn.php.

include('db_conn.php');

Next, delete all <row></row> xml data. Add this code right after header("Content-Type: text/xml");.

$x = isset($_GET['query']) ? $_GET['query'] : '';
$addSQL = "";
if(!empty($x)){
	$addSQL = "WHERE name LIKE '%".mysql_escape_string($x)."%'";
}
$sql = "SELECT * FROM friends $addSQL";
$rs = mysql_query($sql, $conn);

On place where <row></row> was, add this code:

<?php
	$select = 'selected="1"';
	while(false !== ($r = mysql_fetch_array($rs))){
		echo '
	<row id="'.$r&#91;'id'&#93;.'" '.$select.'>
      <cell>'.$r['id'].'</cell>
      <cell>'.$r['name'].'</cell>
      <cell>'.$r['city'].'</cell>
      <cell>'.$r['phone'].'</cell>
      <cell>'.$r['email'].'</cell>
    </row>
		';
		$select = "";
	}
?>

Now the XML generator part is ready, now we’ll head to HTML part.
Please add this code right before <div id="gridbox" height="100%"></div>

<div id="searchbox">
	Search&nbsp;<input type="text" id="searchText" value="">&nbsp;
	<input type="button" onclick="doLimit(document.getElementById('searchText').value)" value="Search">
</div>

And this javascript function inside HTML HEAD tag.

<script language="javascript" type="text/javascript">
	var mygrid = null;
	function doLimit(txt){
		mygrid.clearAll();
		mygrid.loadXML("lov.php?reqType=getXML&query="+txt);
	}
</script>

That’s it, save your lov.php file and run it to test. You can also try in online here
and download the example file here. Any question you might have, you can write in here in comment form below.
I’ll try to answer when I have time.

Author: Arief Bayu Purwanto

Hello, my name is Arief Bayu Purwanto, a 24 years old father of a beautiful daughter. Interested in online programming, linux, games, and reading. Currently working on kapanlagi.com as junior developer. I live in a relatively quite and cool place called Malang. I'm available for some freelance stuff as well as some consulting job. You can see my portofolio for some previous task I've finished and some other information related to my capability. Btw, I'm plurking here.

  • Rief, umur loe koq nggak nambah-nambah? Tetep aja 23 dari dulu :D

  • Rief, umur loe koq nggak nambah-nambah? Tetep aja 23 dari dulu 😀

  • huehuehue, emang masih 23 koq. Masih 8 bulan lagi untuk jadi 24.

  • huehuehue, emang masih 23 koq. Masih 8 bulan lagi untuk jadi 24.

  • Next think to do is, create a file which contain database information.

    next think to do?

    please note that this blog use a first comment moderation system?

    you haven’t post

    errr… sayang pedapa ngga cut the ice ya ;)

  • Next think to do is, create a file which contain database information.

    next think to do?

    please note that this blog use a first comment moderation system?

    you haven’t post

    errr… sayang pedapa ngga cut the ice ya 😉

  • #nana:asik, pancingan saya nyampe. Trus yang bener gimana bu guru?

  • #nana:asik, pancingan saya nyampe. Trus yang bener gimana bu guru?

  • ilmu baru, slam kenal

  • ilmu baru, slam kenal

  • di sini tesnya ga jalan om. ntu mesti ngidupin js yah?

    *polos*

  • di sini tesnya ga jalan om. ntu mesti ngidupin js yah?

    *polos*

  • #rlyna:gak, tapi mesti pake elinks.

  • #rlyna:gak, tapi mesti pake elinks.

  • ocidive

    Mau tanya donk kk, aku punya tugas kuliah nih tentang VB 6. pertanyaanya seperti ini ” Apakah memungkinkan VB6 untuk menggenerate aplikasi wireless, dengan menggunakan sarana bluetooth. Bagaimana menurut anda, dan berikan beberapa contoh syntax yang sederhana dari aplikasi tersebut. ”

    Kalo bisa dibalas secepatnya ya kk, thx be4 ^_*

  • ocidive

    Mau tanya donk kk, aku punya tugas kuliah nih tentang VB 6. pertanyaanya seperti ini ” Apakah memungkinkan VB6 untuk menggenerate aplikasi wireless, dengan menggunakan sarana bluetooth. Bagaimana menurut anda, dan berikan beberapa contoh syntax yang sederhana dari aplikasi tersebut. ”

    Kalo bisa dibalas secepatnya ya kk, thx be4 ^_*

  • #ocidive:jawaban saya bisa, tapi untuk source code sepertinya anda mesti googling dulu deh, soalnya saya sudah setahun lebih gak bermain di windows.

  • #ocidive:jawaban saya bisa, tapi untuk source code sepertinya anda mesti googling dulu deh, soalnya saya sudah setahun lebih gak bermain di windows.

  • ocidive

    Owh..Thx ya kk arief. Btw ada link panduannya ga? saya ud search di google ttg VB 06 ini. tp rata2 make bhs inggris & ribet. mungkin kk tau dimana saya bisa mencarinya. Thx be4

  • ocidive

    Owh..Thx ya kk arief. Btw ada link panduannya ga? saya ud search di google ttg VB 06 ini. tp rata2 make bhs inggris & ribet. mungkin kk tau dimana saya bisa mencarinya. Thx be4

  • wah… berguna sekali ilmunya.. matur nuwun

  • wah… berguna sekali ilmunya.. matur nuwun

  • fl!x

    wah…… makasih banget ilmunya.

    kenapa ya kalo pake ie7 hasilnya bagus sedangkan pake ff3 ada yang kepotong?

  • fl!x

    wah…… makasih banget ilmunya.

    kenapa ya kalo pake ie7 hasilnya bagus sedangkan pake ff3 ada yang kepotong?

  • doni

    mas  lov nya g jalan event click untuk mengirim data record ke form index dan datagrid nya terpotong tampilan data diatas bisa minta scrip program yang sdh diperbaiki g mass… tolong email saya [email protected]